Nasza szkoła w listopadzie 2007 roku ukończyła 60 lat. W budynku przy ulicy Knyszyńskiej 12 mieści się od 1 września 1968 roku. Proponowane przez nas kierunki kształcenia wychodzą naprzeciw wymaganiom współczesnego rynku pracy. Profil szkoły był modyfikowany w zależności od potrzeb zatrudnienia w mieście
i regionie. Szkoła uwzględnia potrzeby uczniów ambitnych i tych, którzy chcą się uczyć. W pracy wychowawczej dąży się w szkole do kształtowania człowieka odpowiedzialnego, kreatywnego, okazującego szacunek innym ludziom. Wykwalifikowana kadra pedagogiczna i dobrze wyposażone pracownie zawodowe i przedmiotowe zapewniają uczniom atrakcyjność kształcenia.
Dzięki doskonałej koordynacji szkoła nawiązuje liczne kontakty
z placówkami naukowymi, zakładami pracy oraz organizacjami społecznymi. Zapewniamy wysoki poziom nauczania: uczniowie technikum od lat uzyskują na egzaminach zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe dobre wyniki. Oprócz tego bez problemów zdają egzamin maturalny. Młodzież ma szansę rozwijać swoje zainteresowania w wielu kołach przedmiotowych, artystycznych i sportowych.
Grono pedagogiczne w sposób profesjonalny przygotowuje uczniów do zawodu zgodnie z wymaganiami gospodarki rynkowej. Uczniowie mogą korzystać z profesjonalnej pomocy pedagogów szkolnych, którzy zajmują się również doradztwem zawodowym oraz prowadzą program profilaktyki zachowań problemowych.
Grono pedagogiczne w szczególny sposób dba o dobro i bezpieczeństwo uczniów, czego dowodem jest przyznanie w roku szkolnym 2009/2010 Zespołowi Szkół Gastronomicznych Honorowego Certyfikatu Bezpieczeństwa - ,,Szkoła Bezpieczna i Przyjazna Uczniom’’. W szkole funkcjonuje również gabinet pielęgniarki.
Szkoła posiada nowoczesną bazę do kształcenia ogólnego i zawodowego w tym: 4 dobrze wyposażone pracownie technologiczne, pracownię obsługi konsumenta, pracownię hotelarzy wraz pracownią pokoju hotelowego na wzór jednostki mieszkalnej w hotelu ***, 2 pracownie komputerowe z Internetem. Bazę szkoły stanowi również: sala gimnastyczna, siłownia, boisko, biblioteka, czytelnia, centrum multimedialne, stołówka szkolna, bufet.
Współpracujemy również z wieloma placówkami gastronomicznymi. Nasi uczniowie odbywają praktyki w Centrum Kształcenia Praktycznego Nr 3 oraz w licznych hotelach i placówkach gastronomicznych na terenie miasta, kraju oraz krajach Unii Europejskiej. W realizacji naszego celu, którym jest wykształcenie doskonałych fachowców pomagają nam wdrażane w naszej szkole projekty współfinansowane przez Unię Europejską
Nasi absolwenci są cenionymi i poszukiwanymi pracownikami i doskonałymi fachowcami: szefami kuchni, kucharzami, cukiernikami, kelnerami i hotelarzami w renomowanych hotelach i restauracjach na terenie kraju i za granicą. Zasób wiedzy umożliwia uzyskanie indeksów na wyższe uczelnie.
W 2011 r. w Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych Technikum Gastronomiczne zajęło 72 miejsce wśród wszystkich sklasyfikowanych szkół ponadgimnazjalnych w Polsce, 6 miejsce wśród techników w województwie podlaskim i 2 miejsce wśród techników gastronomicznych w Polsce.
Uczniowie odnoszą również liczne sukcesy w olimpiadach i turniejach na szczeblu ogólnopolskim:
- Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
- Ogólnopolska Olimpiada Młodych Barmanów
- Konkurs Wiedzy Hotelarskiej im. Leonarda Wellmana
- Mistrzostwach Polski Kelnerów
- Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
- Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kelner
- Olimpiada Młodych Barmanów